„Камбаненият звън на Рождество” чуха вчера всички гости, които отделиха от ценното си време и дойдоха да съпреживеят магията на музикалния спектакъл, който им подариха нашите ученици. Реализацията на спектакъла е резултат от общите усилия на целия екип на училището и на артистичността, отличната дисциплина, талантът и огромното желание на учениците. Сценарият е дело на преподавателя по английски език Боряна Спасова и журналиста от вестник „Приятел” Делян Василев.

Гостите  в залата бяха и зрители на предаването „Коледният дух” по телевизия „ССД – суета, сензации и драми”. Водещата Рудолфиета Снежанкова беше поканила в студиото си модната икона Пара Сънувала, поп-фолк певицата Злати Фолкаджийска, бизнесменът Крадни Паричков и депутатът Калоян Лъжинародов. Те обсъждаха финансовите си постъпления по празниците, скъпите подаръци, луксозният си начин на живот, пластичните операции и прочее теми, обикалящи около празника Коледа, но незасягащи същината му, а именно раждането на Иисус Христос. В притчата, която разказаха в непосредственото начало няколко момиченца, се разказваше за символите на празника и за тъгата в сърцето на Дядо Коледа, който вярва, че хората сме се отклонили от лоното. Последният от символите, за който разказаха децата беше коледната камбанка – “Учете се, че загубените овце биват намирани със звука на камбаната. Тя трябва да завърне хората към истинския смисъл.” Доказателство за това дадоха думите на гостите в телевизионното студио и камабанката, която упорито отказваше да издаде звук в началото на техния разговор. Причината за това беше суетата, която беше завладяла сърцата им. Прекъсванията за преки включвания от различни точки в страната ни показаха как се отбелязва празникът по тези места. Бяхме свидетели на включвания от зала „Арена Армеец”, автомагистрала „Тракия”, връх „Мусала”, зала „Арена Самоков”, Ринг МОЛ – София. Децата пяха, танцуваха, рецитираха и се забавляваха от сърце. Пo неподражаем начин се превплъщаваха в ролите си гостите в студиото и всячески се опитваха да ни покажат какви не бива да си позволяваме да бъдем. В едно от преките включвания имахме удоволствието да видим как се отбелязва Бъдни вечер в традиционно българско семейство, насладихме се на емоциите, които ни подари появяването на коледарите, а за контраст, малко след това, разходжайки се по столичните улици, репортерите ни показаха, че не всички деца получават подаръци, любов и грижа по празниците. Малката кибритопродавачка даде доста теми за размисъл на гостите, а с последното включване спектакълът достигна своята кулминация. Великият учен Адалберт Цвайнщайн успя да пренесе всички гости 2000 години назад във времето и по този начин всички те имаха уникалния шанс да станат свидетели на най-великото събитие в историята на човечеството и да съпреживеят тайнството на Рождественската нощ. Това се оказа повратен момент за гостите в телевизионното студио и те осъзнаха кое всъщност е важното и ценното на празника Рождество Христово. На финала всички деца се забавляваха от сърце, а чрез ръчичките на малката първокласничка Гери всички успяхме да чуем камбанения звън. Той се беше завърнал. Тя ни каза: „Рождеството, уважаеми зрителю,  се е случило преди две хиляди години. Ти стана свидетел на най-красивата, най-поучителната и най-истинска приказка – приказката за раждането на Иисус Христос. Тогава Той е дошъл и завинаги останал в сърцата на всички деца и на всички добри хора.

Ако не ми вярваш, и ти Го потърси с молитва в сърцето си. И ако чуеш камбанения звън, знай, че имаш най-ценното, че всичко има смисъл. Знай, че Бог е тук и ти имаш Неговата любов!”