Различен, запомнящ се, обогатяващ и много полезен Час на класа имаха днес учениците от пети и шести клас. Отец Михаил, който е архиерейски наместник на самоковска духовна околия, гостува по покана на класните ръководителки и по изключително интригуващ и впечатляващ начин представи на децата беседа по актуални теми. Посещението на духовника бе по повод православните пости, които предшестват най-големия празник за християнския свят – Възкресение Христово или Великден. Свещеникът разясни на децата смисъла на Великия ден, на Благо-вещението, говори за приятелството, толерантността, любовта, добродетелите, които трябва да се стараят да притежават, обърна внимание на първопричините за агресивното поведение и корените на злото. „Агресията е част от желанието да изразим себе си, тя е липса на уважение и доброта” – каза отеца, като ги насърчи в утвърждаването на убедеността, че единствения път към другите хора и към Бог е чрез доброто и любовта.

В беседата специално бе засегната и темата за другата безценна човешка добродетел – търпението, тъй като на християнския празник Благовещение /25 март/ се отбелязва и Международният ден на търпението.

Излъчването му на интелигентен и разумен, но и на смирен пред Бога човек бързо успя да впечатли децата и те му се довериха, споделяйки факти от личния си живот и илюстрирайки с подходящи примери засегнатите теми. Свещеникът ги насърчи да бъдат добри приятели, да изслушват, да бъдат съпричастни с чуждата болка, да дават кураж в трудните моменти, да си помагат и да се молят често. „Няма неподходящо време за отправяне на молитва, трябва да се молим винаги. Молитвата е разговор на нашето сърце с Бог, а за да поканим скъп гост, трябва първо да почистим /както и стаята у дома/ – затова е редно винаги да държим в сърцето си чисти и добродетелни мисли и чувства”.

Беседата остави у децата приятен послевкус, с много позитивна емоция споделиха възторга си, както и това, че биха искали по-често да посрещат този скъп гост.