Утрешният ден – 22 април, е обявен за Световен ден на Земята. Тази година се навършват 47 години от първото му отбелязване, което е било в САЩ, през 1970 г.

Днес читалнята към  Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на отбелязването на този ден от децата на ОУ „Христо Максимов”.

Ученици от трети, четвърти, пети и шести клас обединиха усилията си в желанието да покажат любовта към планетата Земя – нашият единствен дом и подариха на всички присъстващи един незабравим спомен със своята приятна литературно-музикална програма. Наред със стиховете и песните, всички гости изгледаха и мултимедийни филми и презентации, показващи както красотата на природата, така и резултатите от пагубното влияние на човека върху красивата ни планета. Лицата на малчуганите, дошли да съпреживеят този интригуващ момент изразяваха нексритите им емоции, върху тях прочетохме ужас, паника и страх в моментите, когато се презентираха страховитите гледки на унищожената от човешките действия природа. С облекчение въздъхнаха, когато шестокласничките Яна Филипова и Даниела Димитрова представиха своите мултимедийни презентации,  в които дадоха ценни напътствия и съвети за това с какви конкретни действия бихме могли да запазим хармонията и красотата, с които ни е дарила майката Земя. Учениците показаха, че изборът на мото на събитието „Време е да дадем пример” не е случаен, като представиха снимков материал с предприетите от тях действия – почистване на обществени места, залесяване с борови фиданки, работа по проект за енергийна ефективност.

В края на мероприятието бяха връчени награди на най-добре представилите се в конкурсите, посветени на Деня на Земята ученици. Поради спешен и неотложен ангажимент г-жа Николова – директор на училището, не успя да присъства и от нейно име отличията на заслужилите деца връчи г-жа Антоанета Антонова. С грамоти и наргади – USB флаш памет бяха наградени Яна Филипова (VI клас) – за мултимедийна презентация, есе и рисунка, Лина Гаврилова (VI клас) – за есе и рисунка, Даниела Димитрова –  (VI клас) – за мултимедийна презентация и рисунка. Грамоти получиха и  Ивета Банкова (VI клас) – за рисунка, Красимира Методиева – (VI клас) – за рисунка, Диана Стоянова (V клас) – за рисунка, Антония Митова (VI клас) – за авторска фотография, Йоана Волова (VI клас) – за рисунка и авторска фотография.

Сред гостите на мероприятието бяха представители на Община Самоков, както и г-жа Сия Шехтанова –  заместник-кмет.

Осъзнавайки, че книгата на Земята се чете със сърцето, учениците изживяха пъстрота от емоции, достигнаха до много истини, направиха необходими констатации, тръгнаха си обогатени и си обещаха да пазят майката Земя.

„Ах, всичко Господ е предвидил,

Земя – градина ни е сътворил

и ни е дал очи да виждаме,

сърце – да му благодарим!”