От известно време в училището функционира първата по рода си в нашия град „Библиотека на доверието“. Предимството спрямо обикновената библиотека е, че в нашата учениците могат да достъпят всички четива съвсем свободно в коридорите на училището, да разгледат спокойно, да си изберат книжка, която ги интригува и след вписването в книгата със заеманията, да си занесат книжката за прочит у дома. Поредица от изненади крие всеки ден „Библиотека на доверието“. Днес на рафтовете й четящите малчугани откриха сентенции за ползите от четенето, които получиха като скромен подарък и които се превърнаха в теми на разговори и коментари с класните ръководители и съученици.
Убедихме се, че можем да имаме пълно доверие на децата, защото от момента на създаването на библиотеката до днес не е изчезнала нито една книжка, без да бъде вписана или моментално върната. Макар да има известна доза поезия в кражбата на книга и да е по-добре да се открадне книжка, вместо друг предмет или сума пари, все пак съблюдаваме строго възвращаемостта и сме монтирали библиотеките точно пред окото на камерите на двата етажа.
Щастливи сме, че интересът на учениците към книгите е голям, защото именно това бе нашата цел – да има повече четящи деца. Вярваме, че “Дете, което чете ще се превърне във възрастен човек, който мисли“.