Двадесет ученици от ОУ “Христо Максимов“ имаха възможност да участват в Национална програма „Отново заедно“ – „Между три планини – Рила, Пирин и Родопи“.
Програмата работи в посока изявяване на личността на ученика чрез игра, чрез провокиране на любопитството и желание детето да открие света по собствен и неповторим начин, чрез общуване с другите. Участниците в програмата – ученици от трети и шести клас имаха възможност да подобрят своите физически възможности, да се учат да съпреживяват, да си помагат, да побеждават и да губят – в екип. От изключителна важност за личностното израстване на учениците са движението, контакта с природата в духа на утвърдените български нравствени ценности и традиции.
Общуването с природата, физическата активност, здравословния начин на живот, емоционалните преживявания формират култура на активно съзидателно отношение към света, креативност и самоуважение.
Учениците участваха в следните активности:
• Посещение на Рилския манастир;
• Поход до Байкушева мура;
• Екскурзия в Банско, посещение на къщата – музей Неофит Рилски;
• „На гости при леля Дешка“ – бит и традиции на Разложкия край;
• Църквата в Добърско – „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ ;
• Посещение на панорамна алея “Стъпалата“- град Разлог;
• Водни, слънчеви и въздушни бани – игри в открит и закрит басейн;
Реализирани дейности за обща подкрепа бяха насочени към интелектуалното, емоционалното, социалното, духовно-нравственото и физическото развитие на нашите ученици.
Подрастващите подобриха комуникационни си умения в условията на извънучилищна и на несемейна среда.
Надяваме се тази програма да продължи и през следващите години, защото за нас тя беше успешна, необходима и защото знаем, че още много, много ученици от училище заслужават такова изживяване.
Благодарим на всички, които ни се радваха и подкрепяха!

Видео: https://www.youtube.com/watch?v=wDTkMhb5euk