В ОУ „Христо Максимов“ се проведе интегриран STEM урок в VI клас на тема: „Силите в действие“.
Г-жа Василка Байтасова /учител по природни науки/ направи нов прочит на приказката „Дядо вади ряпа“ от гледна точка на физичната величина „сила“. Учениците актуализираха знанията си сили на триене, сила на тежестта и гравитационни сили и се запознаха с още един вид – сила на триене при покой.
Учениците направиха драматизация на приказката, а с г-жа Габриела Христова /учител по БЕЛ/ обсъдиха силата на екипната работа. Припомниха си и други примери от народното творчество, които показват, че дори в най-безнадеждната ситуация подкрепата на приятелите и семейството дава сили за справяне с проблемите.

Те осъзнаха, че дори най-малката силица, като тази на мишлето е важна при работа по обща кауза и не трябва в никакъв случай да се пренебрегват малките неща и хора.
Накрая учениците изработиха модел на ръка, задвижвана от мускулните сили на бицепса и трицепса, засадиха репички, за да се запознаят с биологичните особености на вида, а за домашна работа получиха задачата да напишат съчинение на тема „Сила за живот“.
Снимки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=666019865325784&set=pcb.666020715325699