Днес, 5-ти април, стартира Национална кампания за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“. Маратонът на четенето – като част от кампанията, се провежда в библиотеките на територията на цялата страна. Дончо Зашев – зам.кмет на Община Самоков, положи началото на инициативата за нашия град, като прочете откъс от книгата „Матилда” на Роалд Дал на учениците от четвърти, пети и шести клас на ОУ „Христо Максимов“ и публиката, дошла да уважи събитието в Общинска библиотека “Паисий Хилендарски”. Пътешествието в чудния свят на книгите продължи с най-съдържателните и интригуващи части от „Загадъчната библиотекарка“, „Пипи дългото чорапче“, „Скачащата шапка“ и „Патиланско царство“, представени от петокласници и шестокласници. За финал преподавателят Боряна Спасова представи на аудиторията затрогващ откъс от „Малкият принц“, в който лисицата дава на русокосото момче важния житейски урок „Най-същественото е невидимо за очите. Истински се вижда само със сърцето…“. Главният библиотекар г-жа Албена Ихтиманска поздрави гостите си и представи по увлекателен начин всяко от произведенията и четците. Почитателите на пътешествията в света на книгите от четвърти клас, с класен ръководител г-жа Боянка Чамова, обещаха да разгръщат още по-често страниците на книжките, за да си подаряват приказни приключения и да растат като знаещи, мислещи и стойностни личности с широк светоглед и богата ерудиция.

След участието си в мероприятието, учениците посетиха Художествената галерия, където се насладиха на прекрасната експозиция на творчеството на художника Георги Георгиев, която предстои скоро да бъде официално открита.
Сърдечно благодарим на г-жа Ихтиманска и целия екип на библиотеката за поканата и незабравимата емоция, която споделихме и нека „Походът на книгите“ да поведе още много деца на вдъхновяващи воаяжи из необхватния и вълшебен свят на книгите!
Снимки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=685313210063116&set=pcb.685315100062927
https://www.facebook.com/photo/?fbid=685313303396440&set=pcb.685315100062927