Слънчевият петъчен и предваканционен ден избраха учениците от трети клас на ОУ “Христо Максимов”, заедно с преподавателите г-ца Боряна Спасова, г-жа Румяна Павлова и г-жа Екатерина Иванова, за да засвидетелстват уважение и благодарност към будителите, чийто живот и дело са свързани с родния ни град Самоков. Под топлите лъчи на октомврийското слънце, те се отправиха на шествие “С книжка в ръка – поклон пред будителите”, като поднесоха цветя на паметниците на родолюбивите просветители. Децата почетоха хората, които в годините на робство и безправие, отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието, онези, които ни завещаха своята смелост и честност, своята дълбока любов към отечеството.

Шествието тръгна от двора на училището, където малките родолюбци показаха своята почит към патрона на училището – учителят и просветител Христо Максимов. С бодра стъпка и книжка в ръка, децата се отправиха на патриотична разходка и се поклониха на Никола Карастоянов, Захарий Зограф, Отец Паисий,

Константин Фотинов, Христо Ботев. В градината пред Историческия музей се поспряха и всеки разгърна кориците на собствената си книжка. Цветя поднесоха и на гроба на Паисий в двора на храм “Свети Николай Чудотворец”. За всяка от забележителните личности учениците и учителите беседваха, като бяха представени най-значимите факти от биографиите им.
Поздравления за малките патриоти и техните преподаватели! Онези, които помнят и почитат миналото са тези, които ги очаква светло бъдеще.
„Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души.“
„О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена …“
Снимки: https://www.facebook.com/photo/?fbid=796372318957204&set=pcb.796379195623183
https://www.facebook.com/photo/?fbid=796372428957193&set=pcb.796379195623183
Видео: https://www.facebook.com/watch/?v=167103906478451